Dit onderzoek geeft inzicht in de omvang en actualiteit van de collectie, de voorkeuren met betrekking tot de collectie, het reserveren van materialen en de informatiefunctie van de bibliotheek.

Collectie

Panelleden van cluster Drenthe stadsbibliotheken hechten vooral belang aan informatieve boeken, spannende boeken en literaire romans. Over de omvang van het aanbod zijn de meeste panelleden tevreden; over de omvang van het aanbod spannende boeken zijn zij zelfs nog positiever dan het totale panel. Ongeveer een vijfde vindt het aanbod tijdschriften en een kwart het aanbod informatieve boeken te beperkt.

De leden zijn redelijk tevreden over de actualiteit van de collectie. Naast de beschikbaarheid van actuele titels vinden veel panelleden een breed aanbod met ook oudere titels belangrijk.

Reserveren

De meeste panelleden reserveren wel eens titels, bij het panel Drenthe stadsbibliotheken vaker dan in het totale panel. Ze zijn hier erg tevreden over. De meerderheid is bereid twee weken of meer te wachten. De bereidheid om voor reserveringen te betalen (zowel uit de eigen bibliotheek als uit een andere bibliotheek) ligt bij de stadsbibliotheken lager dan in het totale Panel. Een aanzienlijke groep vindt dat de bibliotheek bij het online reserveren vanuit de catalogus niet duidelijk aangeeft hoe lang het ongeveer gaat duren.

Informatiefunctie

Er bestaat veel behoefte aan toegang tot informatie via de bibliotheek, met name bij middelbaar en hoger opgeleiden. Lager opgeleiden zijn vooral geïnteresseerd in gezondheid en vakantie & reizen.

Het zoeken van informatie doen panelleden het liefste via de informatieve boeken en tijdschriften (vooral jongere leden) en door vragen te stellen aan medewerkers (vooral oudere panelleden en lager opgeleiden). Ook zoeken via het internet in de bibliotheek is bovengemiddeld belangrijk bij de stadsbibliotheken. Digitale informatiebronnen zijn vooral interessant voor jongere leden en hoger opgeleiden.

Rapportage en bijlagen

Rapportage Collectie en informatiefunctie Cluster Drenthe Stadsbibliotheken