Abraham, Mozes, David en Goliath, Salomo, Simson, de barmhartige Samaritaan, de verloren zoon, de talenten – het zijn enkele voorbeelden van min of meer bekende namen en verhalen uit de bijbel. De verhalen zijn niet meer bekend, maar wel hebben ze grote invloed op onze cultuur en taal. Ook in literatuur spelen deze verhalen soms op de achtergrond. Daarom kan het interessant zijn om ze te lezen met elkaar. Gewoon als verhaal.

In het najaar zijn er drie ochtenden waarop we een aantal van deze verhalen lezen. Wat gebeurt er in die verhalen? Wat vertellen ze? We lezen ze eenvoudig als literatuur. Soms in verschillende vertalingen naast elkaar. We horen over de historische achtergronden, bijzonderheden van de taal waarin ze geschreven zijn. Soms over hoe verhalen gewerkt hebben of misbruikt zijn. We kijken wat voor vragen de verhalen bij ons oproepen. Of wat de verhalen ons vertellen.

Geen cursus over geloof en geen cursus voor mensen die geloven. Maar het gaat over onze (onbewuste) culturele bagage voor wie die verhalen gewoon een keer willen lezen met anderen samen.

De bijeenkomst staat onder leiding van Menso Rappoldt, theoloog, verbonden aan de Grote Kerk in Emmen

Aanmelden

Voor deze bijeenkomsten kun je je opgeven via onderstaande links of aan de balie in de bibliotheek. De entreeprijs is inclusief koffie / thee.

Aanmelden voor de 1e bijeenkomst 'Bijbelverhalen als literatuur'

Aanmelden voor de 2e bijeenkomst 'Bijbelverhalen als literatuur' (16 oktober 2019)

Aanmelden voor de 3e bijeenkomst 'Bijbelverhalen als literatuur' (27 november 2019)